Adri Dijkhorst

Ga hier naar zijn schilderijen

De trefzekerheid van Adri Dijkhorst

Dijkhorst (1955) controleert als geen ander de verf. Na zijn opleiding aan de kunstacademie, schilderde hij in zijn beginjaren vooral landschappen, direct naar de waarneming. Krachtig en trefzeker heeft hij op die wijze leren schilderen in de frisse buitenlucht van het landschap. Vanuit zijn roeibootje, tijdens elk seizoen, bij weer en wind, staand in de polder of langs de oever van een rivier heeft hij zichzelf geleerd met brede duidelijk zichtbare penseelstreken de wereld herkenbaar weer te geven. Verbeelding van de sfeer van het landschap en het seizoen was destijds essentieel voor hem.

Dijkhorst - Landschap met plompe bladeren

Dijkhorst – Landschap met plompe bladeren, olieverf op paneel, 60 x 70 cm, nr. 2320

De opgedane schildersvaardigheid kenmerkt na vijfentwintig jaar schilderen zijn gehele oeuvre, dat naast landschappen ook bestaat uit bloemstillevens. Ook dieren schildert hij graag. Hij maakt schilderijen waarin koeien, papegaaien, flamingo´s, pauwen en nog andere dieren de hoofdrol vervullen. Hij plaatst de dieren in combinatie met bloeiende rozen, lelies of een felgekleurd tulpenveld. Deze combinaties leveren speelse over het algemeen vrolijk ogende taferelen op. Hoewel je het misschien niet zou verwachten staan deze schilderijen soms ook symbool voor gebeurtenissen uit het leven van de gevoelsmens Dijkhorst zelf. Daarover geeft de kunstenaar echter geen anekdotische uitleg. Elke beschouwer mag er in wegdromen en mijmeren. Van Adri Dijkhorst mag iedereen er in zien wat hij of zij wil.

Meester van de eenvoud

De composities van Adri Dijkhorst ogen eenvoudig. Neem bijvoorbeeld een vaas met tulpen, centraal geprojecteerd op het doek. Zijn kleurgebruik is helder. De gekozen kleuren zijn bij voorkeur fel en contrasteren sterk onderling. Deze stilistische eenvoud is ook kenmerkend voor de persoon Adri Dijkhorst, die ondanks zijn enorme vaardigheid en succes bescheiden en beminnelijk blijft. Men zegt: “In de eenvoud toont zich de meester”, een spreekwoord dat voor kunstschilder Adri Dijkhorst bedacht had kunnen zijn.

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder, maart 2017Schilderijen Adri Dijkhorst bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen
Adri Dijkhorst & Koeienkunst

Adri Dijkhorst - Dansende koeien

Adri Dijkhorst – Dansende koeien, olieverf op linnen, 120 x 100 cm, nr. 8490

Er zijn in het afgelopen decennium vele Nederlandse kunstenaars, die ‘leuke koeien’ zijn gaan schilderen. Hier moet opgemerkt worden dat Adri Dijkhorst, dit al deed, toen andere kunstenaars deze grazers eigenlijk nauwelijks de moeite waard vonden om ze als onderwerp van hun schilderkunst centraal te stellen. Hierop uitgezonderd zijn uiteraard landschapsschilderijen, waarin vee al eeuwenlang figureert. Meestal dienen ze in deze werken als een dankbaar compositorisch element waarmee diepte kan worden gesuggereerd. Koeien dienden veelal om de suggestie van de ruimte van het weidse landschap te versterken.

Adri Dijkhorst bouwde in stilte jarenlang aan een oeuvre, waarin regelmatig de koe, als personage een rol kreeg toebedeeld. Zijn koeien zijn zeker niet altijd ‘leuk’ bedoeld. In veel van zijn werken kunnen ze beschouwd worden als personificaties van menselijke deugden. In de genoemde stilte, de tijd dat hij minder bekend en succesvol was, kwam hij tot een stijlvastheid, die niet alle kunstschilders weten te bereiken. Inmiddels is hem het eervolle, tegelijkertijd betreurenswaardige, lot beschoren, dat anderen hem trachten te imiteren. Dat blijkt geenszins eenvoudig. De speelse wijze waarop Dijkhorst de anatomie van koeien en andere dieren in zijn schilderijen chargeert, vereenvoudigd en overdrijft komt in zijn geval namelijk voort uit degelijke en gedreven vormstudie. Er is gelukkig dan ook maar één Dijkhorst!

Galerie Beeldkracht exposeert het werk van Adri Dijkhorst permanent en zijn olieverfschilderijen kunnen worden geleend bij de kunstuitleen. Hij beoefent verschillende traditionele genres uit de geschiedenis van de schilderkunst in olieverf op linnen. Het Hollandse landschap, het bloemstilleven en het stads en dorpsgezicht moeten hier speciaal vermeld worden. In de collectie van de galerie zijn ook enkele stadsgezichten van Groningen opgenomen, onder meer een schilderij getiteld ‘De Korenbeurs en Der Aa-kerk’ en een schilderij van de Noorderhaven.

Kunst & Humor

Dijkhorst is echter het meest geliefd om zijn schilderijen van koeien en andere dieren, omdat hij kans ziet om in die kunstwerken, waarin dieren figureren, een aangename aansprekende ondertoon te creëren, die niet zelden een gevoelige snaar raakt. Hij is niet de enige, die de beschouwer van kunst met een lach en een traan weet te boeien. De glasblazers van Studio Borowski en kunstenares Ellen van Toor bezitten een vergelijkbare gave om mensen vrolijk te maken met ontwapenend werk.

Terug naar boven