(Permanente) Expositie

In voorbereiding:
Jubileumtentoonstelling Galerie Beeldkracht 25 jaar (2022)!
Met schilderijen van Boris Shapiro en Adri Dijkhorst, en glaswerk van Borowski, Kosta Boda en Matteo TagliaPietra

Boris Shapiro, Queen of May, olieverf op doek, 80 x 70 cm, nr. 12806

Adri Dijkhorst, Rare jongens die pinguïns, acrylverf op linnen, 100 x 120 cm

 

Permanente expositie

Sinds 2014 vinden nog slechts bij uitzondering solotentoonstellingen plaats. Galerie Beeldkracht kiest ervoor permanent kunst en design van een aantal vaste kunstenaars en vormgevers te exposeren onder wie Ad Arma, Arnor Bieltvedt, Laurens Boersma, Stani Jan en Pawel Borowski, Adri Dijkhorst, Julia Gubitz, Loranto, Magda Luttikhuizen, Michael Parkes, Boris Shapiro, Koos Smit en Matteo Tagliapietra. Dit gebeurt in vijf verschillende tentoonstellingsruimtes. De olieverfschilderijen, bronzen beelden, glazen vazen en mond geblazen schalen van glas die in deze ruimtes worden geëxposeerd worden uiteraard met regelmaat vervangen, zodat er voor bezoekers gegarandeerd altijd weer nieuwe dingen te zien zijn. De galerie bestaat uit twee etages, waarin naast de genoemde expositieruimtes tevens drie stockruimtes zijn ondergebracht. Een van deze stockruimtes is speciaal voor de leden van onze kunstuitleen toegankelijk.

Galerie Beeldkracht - Uitnodigingskaart 15-jarig bestaan

De Uitnodigingskaart voor de expositie ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Galerie Beeldkracht (2011)

Expositie (voor)geschiedenis

Galerie Beeldkracht exposeert sinds 1995 schilderijen, grafiekbladen, beelden, zilveren sieraden en keramische objecten van Nederlandse en buitenlandse beeldend kunstenaars uit onder meer landen als België, Bulgarije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Israël, IJsland, Tsjechië, Moldavië, Mongolië, Oekraïne en Polen. In 2007 vond de honderdste expositie, de jubileumexpositie plaats, die feestelijk werd geopend door de toenmalige Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen Hans Alders. Zie de fotogalerie voor een verslag.

Jarenlang werd het klassieke galeriemodel gevolgd. Het aantal exposities per kalenderjaar was aanvankelijk tien. Vanaf 2008 daalde het aantal exposities per jaar naar circa vijf of zes, dit i.v.m. het toegenomen aantal kunstbeurzen, waaraan Galerie Beeldkracht jaarlijks deelnam. Solo-exposities werden in die periode afgewisseld met groepsexposities, die gekoppeld waren aan een thema of genre, om zo de unieke breedte van de kunstcollectie van de galerie aan bod te te kunnen laten komen. Gedurende een decennium lag het zwaartepunt van de exposities op hedendaagse schilderkunst van surrealisten en magisch realisten, met werk van onder meer Iurie Matei, Michael Parkes, Annemarie Petri en Boris Shapiro. Dat tentoonstellingsconcept is losgelaten toen galeriehouder Sander Kletter afstudeerde als kunsthistoricus aan de Rijksuniversiteit van Groningen in 2013. Terugkerende thematentoonstellingen waren verder landschapsschilderkunst in expressionistische stijl, (sur)realisme, stilleven fijnschilderkunst en lyrisch abstracte kunst. Na 2006 werden regelmatig duo-exposities georganiseerd, d.w.z. een expositie met schilderijen van één kunstschilder in combinatie met de beelden van één beeldhouwer. Het streven was om het nieuwste werk van enkele vaste kunstenaars met regelmaat – d.w.z. om de twee/vier jaar – solo te exposeren.

Zoals eerder opgemerkt werd het beleid echter in 2014 veranderd en een permanente groepsexpositie van een vaste groep exposanten bepaald tegenwoordig het tentoonstellingsbeleid. In 2015 vierde Galerie Beeldkracht op bescheiden maar feestelijke wijze haar twintigjarig bestaan. De galerie is intussen op weg naar het vijfentwintigjarig jubileum dat als het goed is in het jaar 2020 zal plaatsvinden!

Terug naar boven