Sander Kletter

 

Sander Kletter

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder / auteur

Sander Kletter (Haarlem, 1962) woont en werkt sinds 1995 in het kleine, maar charmante dorp Scheemda in de provincie Groningen. Hij is sinds 1996 samen met zijn vrouw Gaby galeriehouder van Galerie Beeldkracht. Deze succesvolle kunstgalerie, tevens kunstuitleen en lijstenmakerij is gevestigd in hetzelfde dorp nabij de stad Winschoten, Blauwestad en de dorpen Midwolda, Heiligerlee, Westerlee en Finsterwolde.

Korte biografie Sander Kletter

Kletter is sinds 1986 fulltime werkzaam in de kunstwereld. Hij werkt onder meer als galeriehouder, curator, kunsthistorisch onderzoeker, docent beeldende vorming, lector, auteur en redacteur. Als beeldend kunstenaar exposeerde hij onder andere solo in Amsterdam, Den Haag en Parijs. Hij voltooide in 1986 zijn eerste opleiding op het vakgebied van de beeldende kunst. Het betrof een opleiding tot docent tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis op eerstegraads niveau aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Enkele jaren later volgde hij de postacademische studie Beeld & Media Technologie aan de Hogeschool voor de Kunst Utrecht. Dat is kenmerkend voor Kletter. Er is eigenlijk geen sector op het gebied van de beeldende kunst en vormgeving, waarin hij zich niet heeft verdiept. Naast zijn werkzaamheden als galeriehouder is hij ook veelvuldig werkzaam als kunstadviseur voor bedrijven en particulieren.

Bevlogen kunsthistoricus

Nog veel later in zijn leven volgde Kletter zijn hart, dat vooral sneller gaat kloppen bij ‘kunst met de grote K’. Hij begon daarom met groot enthousiasme aan de studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In drie jaar tijd studeerde hij cum laude af (2013). Direct na zijn afstuderen werd hij gevraagd als medewerker van een ambitieus wetenschappelijk project over kunstkritiek in Nederland. Met het gevolg dat in november 2016 zijn eerste boek uitkwam. Het is getiteld Turbulentie rond videokunst. Kunstkritische reflecties op een nieuw medium 1970-2010. Het is uitgegeven door uitgeverij nai010 uitgevers in Rotterdam. Zie voor meer informatie over dit boek www.sanderkletter.nl. Sander Kletter is daarnaast hoofdredacteur van de online Kunstencyclopedie en Museumgids Art Salon Holland. Hij schrijft tevens achtergrondartikelen over de tentoonstellingen in het Groninger Museum voor Groninger Museum Magazine. Sinds 2019 is hij ook de samensteller van de Kunstboek Shop, de webshop gespecialiseerd in kunstboeken van Art Salon Holland.

Sinds 2013 geeft Kletter jaarlijks met veel enthousiasme een lezingencyclus over kunstgeschiedenis. Dit is gegoten in de vorm van acht avonden bij Galerie Beeldkracht. De cursus vindt plaats in de maanden september tot en met november. In deze cursus deelt Kletter zijn kennis en integere liefde voor kunst geestdriftig met zijn toehoorders.

Contact met Sander Kletter

Voor zaken, die Galerie Beeldkracht betreffen is Sander Kletter telefonisch bereikbaar onder nummer 0597-591068 op vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 uur.

Terug naar boven