Sander Kletter

Sander Kletter

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder / auteur

Sander Kletter (Haarlem, 1962) woont en werkt sinds 1995 in het kleine, maar charmante dorp Scheemda in de provincie Groningen. Hij is sinds 1996 samen met zijn vrouw Gaby galeriehouder van Galerie Beeldkracht. Deze succesvolle kunstgalerie, tevens kunstuitleen en lijstenmakerij is gevestigd in hetzelfde dorp nabij de stad Winschoten, Blauwestad en de dorpen Midwolda, Heiligerlee, Westerlee en Finsterwolde.

Korte biografie Sander Kletter

Kletter is sinds 1986 fulltime werkzaam in de kunstwereld, onder meer als galeriehouder, docent beeldende vorming en redacteur/tekstschrijver. Als beeldend kunstenaar exposeerde hij onder meer solo in Amsterdam, Den Haag en Parijs. Hij voltooide in 1986 een eerste HBO-opleiding op het vakgebied van de beeldende kunst. Hij werd opgeleid tot docent tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis op eerstegraads niveau aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Enkele jaren later volgde hij de post-academische studie Beeld & Media Technologie aan de Hogeschool voor de Kunst Utrecht. En dat is kenmerkend voor Kletter. Er is eigenlijk geen sector op het gebied van de beeldende kunst en vormgeving, waarin hij zich niet heeft verdiept, zowel inhoudelijk als zakelijk. Naast zijn werkzaamheden als galeriehouder is hij ook veelvuldig werkzaam als kunstadviseur.

Nog veel later in zijn leven volgde hij opnieuw zijn hart, dat vooral sneller gaat kloppen bij ‘kunst met de grote K’. Hij begon daarom met veel zin aan de studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. In drie jaar tijd studeerde hij cum laude af in 2013. Direct na zijn afstuderen werd hij gevraagd mee te werken aan een ambitieuze wetenschappelijke reeks over kunstkritiek in Nederland. Met als gevolg dat in november 2016 zijn eerste boek uitkwam. Het was zijn bijdrage aan de genoemde reeks, getiteld Turbulentie rond videokunst. Kunstkritische reflecties op een nieuw medium 1970-2010. Dit boek is uitgegeven door uitgeverij nai010 uitgevers, Rotterdam. Zie voor meer informatie over dit boek www.sanderkletter.nl.

Sinds 2013 geeft Kletter jaarlijks met veel enthousiasme een lezingencyclus over kunstgeschiedenis. Dit is gegoten in de vorm van acht avonden bij Galerie Beeldkracht. De cursus vindt plaats in de maanden september tot en met november. In deze cursus deelt Kletter zijn kennis en pure liefde voor kunst geestdriftig met zijn toehoorders.

Contact met Sander Kletter

Voor zaken, die Galerie Beeldkracht betreffen is Sander Kletter telefonisch bereikbaar onder nummer 0597-591068 van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur.

Terug naar boven