Glascollectie

Webshop Prachtig GlasGalerie Beeldkracht exposeert op permanente basis een grote gevarieerde collectie design en kunstobjecten, die van glas gemaakt zijn. Deze objecten zijn in de regel met de mond geblazen en met de hand bewerkt. Het gaat om sierobjecten, cadeauartikelen en gebruiksvoorwerpen in oplage en natuurlijk ook om unieke kunstwerken. Omdat elk object zorgvuldig met de hand wordt gemaakt en het vrijwel onmogelijk is in dit materiaal een tweede object te maken dat identiek is aan een eerste, is in principe elk object van deze glascollectie uniek. Vrijwel onze volledige actuele glascollectie is te bekijken en te bestellen via onze webshop Prachtig Glas.

Borowski-King-and-Queen-Galerie-Beeldkracht

Stani Jan Borowski – King & Queen, mondgeblazen glas, 59 x 34 x 10 cm, nr. 7729

Design glas en glaskunst van Borowski

Tot deze collectie behoren onder meer de glazen objecten van de Poolse glaskunstenaarsfamilie Borowski en hun medewerkers, die zich hebben toegelegd op drie verschillende productlijnen:
– ‘Studio Line’ – Dit zijn glasobjecten die dienst kunnen doen als gebruiksvoorwerp en ook als zodanig zijn ontworpen. Het zijn vazen, schalen, theelichtjes, lampen en kandelaars, veelal met de nodige humor in de vorm gegoten van een gestileerd dier. Het is design, maar velen plaatsen deze objecten voor de sier in het interieur.
– ‘Outdoor Objects’ – Glazen objecten in combinatie met roestig staal. Deze kunnen het hele jaar door buiten staan in de tuin of op het terras. Ze zijn groter en robuuster dan de Studio Line objecten, maar in het design onmiskenbaar herkenbaar als een Borowski.
– ‘Art Objects’ – Glasobjecten, die complexer en arbeidsintensiever zijn om te maken dan de eerste twee categorieën. Het zijn pareltjes van het glaskunstambacht, die maar in bescheiden oplage worden gemaakt. De kunstenaars van de familie, Stani Jan of Pawel Borowski, nemen het voortouw bij het maken van een object uit deze serie. Zie bijvoorbeeld de afbeelding van ‘King & Queen’. Naast de werken uit deze laatste serie worden sporadisch tevens meesterwerken gemaakt, die volstrekt uniek zijn.

Matteo Tagliapietra – Kandelaars en schaal ‘Bilico’, mond geblazen Murano glas. De hoogte van kandelaars bedraagt ongeveer 36 cm, de diameter van de schaal circa 33 cm, nrs. 10266, 10267 en 10268

Mondgeblazen glas uit Italië, Nederland en Noord-Bohemen

Uit Italië heeft Galerie Beeldkracht Murano Glas in de collectie van glasmeester Matteo Tagliapietra, de voorman van glasatelier Gambaro & Tagliapietra uit Venetië. Hij is net als de Borowski’s afkomstig uit een familie van glaskunstenaars. Hij maakt glazen sierobjecten en design schalen, vazen, drinkgerei en kandelaars van glas, waarbij hij prachtige de balans weet te vinden tussen de toepassing van eeuwenoude glasblaastechnieken en een eigentijdse vormgeving. Zie de afbeelding van zijn kandelaars en fruitschaal uit de designserie ‘Bilico’.

Naast het glaswerk van Matteo Tagliapietra en dat van de familie Borowski exposeert en verkoopt Galerie Beeldkracht glasobjecten van Loranto uit Nederland en Ozzaro uit Tjechië.

Meer voorbeelden uit de glascollectie
van Galerie Beeldkracht:

Terug naar boven