Cursus kunstgeschiedenis

Cursus kunstgeschiedenis bij Galerie Beeldkracht

Voordat Sander zijn Powerpointlezing begint, het licht is nog aan…

Cursus kunstgeschiedenis

Jaarlijks, in de maanden september tot en met november van 2013 t/m 2017, verzorgde kunsthistoricus, galeriehouder, beeldend kunstenaar en tekstschrijver Sander Kletter een cursus kunstgeschiedenis. Elk jaar was er weer veel belangstelling voor deze enerverende kunstrollercoaster. Kletter is niet alleen kunstkenner, maar ook kunstliefhebber en kunstverzamelaar. Hij is bovendien wat je noemt een geboren verteller. In zijn gedreven betoog kan hij en passant uit dertig jaar ervaring met kunst en kunstenaars putten. De cursus bestaat uit acht lezingen van anderhalf uur.

Meer over het cursusprogramma

Inhoudelijk was de cursus elk jaar anders. Sommige zaken maken echter standaard deel uit van het cursusprogramma. Zo geeft Kletter uitleg over bedoelingen en ideeën achter beroemde kunstwerken. Daarnaast gaat hij in op de interpretaties van die kunstwerken door anderen. Dit kunnen kunstcritici en kunsthistorici zijn, maar ook andere kunstenaars, veelal tijdgenoten van de besproken kunstenaar. Ook bespreekt hij technieken en hij gaat regelmatig in op het begrip stijl. De loop van de geschiedenis, heersende filosofie van een periode en de cultuur waarin kunstwerken tot stand komen krijgen aandacht. Natuurlijk vertelt hij sappige biografische anekdotes over de kunstenaars die de revue passeren. Maar het belangrijkst blijven de kunstwerken zelf. Hij besteedt ook bijzonder veel tijd aan de selectie daarvan. Hij liet elke avond in hoge frequentie veel zien, maar gelukkig werd precies op tijd een pauze ingelast. Dan was er even tijd voor een lekker bakje koffie…

Als je meer over kunst en de geschiedenis daarvan wilt weten, snuffel dan ook eens in de Kunstboek Shop, de webshop gespecialiseerd in kunstboeken van Art Salon Holland.

Terugblik op Cursus Kunstgeschiedenis, edities 2013 t/m 2017


Informatie Cursus kunstgeschiedenis

Terug naar boven