Glasstudio Borowski

Ga hier naar de glasobjecten

De aartsvader van Borowski galskunst

Stanislaw Borowski

Borowski glaskunst

Glasstudio Borowski werd in 1990 onder leiding van kunstenaar Stanislaw Borowski (Moutiers, Frankrijk, 1944) opgericht. Deze glaskunstenaar geniet intussen al meer dan 40 jaar internationale erkenning. Zijn unieke glaskunstobjecten zijn overal in de wereld opgenomen in musea en privéverzamelingen. Hij moet beschouwd worden als de aartsvader van Borowski glaskunst. Sinds 1993 wordt Glasstudio Borowski echter geleid door zijn zonen Pawel en Wiktor. De ongelofelijke creativiteit en het doorzettingsvermogen van de vader is wederom te vinden in het oeuvre van zijn zonen Pawel Borowski (Krosno, Polen, 1969) en Stanislaw Jan Borowski (Krosno, 1981). Met succes treden zij in de voetsporen van hun vader als glaskunstenaars. Naast unieke glasobjecten ontwerpen zij echter ook decoratieve en functionele woonaccessoires. Het wordt door hen aangeboden als ‘Borowski Studio Line’, de design afdeling van Glasstudio Borowski.

Pawel Borowski

Stani Jan Borowski

De herkenbaarheid van Borowski glaskunst

Borowski glaskunst is meteen herkenbaar door de toepassing van uitgesproken intense kleuren, maar ook vanwege de fantasievolle stilering en de ogenschijnlijke eenvoud van de vorm. Handgemaakte en mond geblazen Borowski glaskunst straalt bovendien pure levensvreugde uit. Deze uitstraling wordt mede bereikt door het speelse gemak en de technische virtuositeit waarmee de Borowski’s weten om te gaan met het fascinerende materiaal glas. Er worden door de glaskunstenaars van Glasstudio Borowski uiteenlopende methoden van glasbewerking toegepast, zowel ‘warme’ als ‘koude’ technieken. Bij de warme techniek worden de verschillende delen van de objecten uit de vrije hand bij de glasoven gevormd. Het tot circa 1200 graden C verhitte glas wordt met verschillende werktuigen bewerkt en/of in verschillende vormen geblazen. Vervolgens worden de delen in koude toestand gezaagd, geslepen, gezandstraald of gegraveerd. Tot slot worden de verschillende delen met een speciale UV-lijm tot het uiteindelijke glasobject samengesteld en verlijmd.

De collectie Van Glasstudio Borowski is in de vijfentwintig van haar bestaan omvangrijk geworden. Het dekt een bandbreedte van unieke exclusieve objecten, ‘Art Objects’, die met de hand zijn gesigneerd door Stani Jan of Pawel Borowski tot decoratieve weerbestendige objecten in combinatie met staal bedoeld voor buiten, de zogenaamde ‘Outdoor Objects’, tot designobjecten als schalen, vazen, theelichtjes, lampen en kandelaars uit de serie ‘Studio Line’. Al het Borowski glas is even kleurrijk en fantasievol en met liefde voor detail gemaakt. Het is zeker niet alleen voor glasverzamelaars pur sang bedoeld, maar voor iedereen met gevoel voor stijl, voor eenieder die zich in het interieur en woonomgeving graag omringt met zaken van kwaliteit.

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder, maart 2017


Borowski glas bij Galerie Beeldkracht:

Bestel direct via onze eigen webshop ‘Prachtig Glas’

Terug naar boven