Sjaak Smetsers

Ga hier naar zijn sculpturen

Bij Galerie Beeldkracht kunt u het hele jaar door terecht voor de beelden van brons en glas van Sjaak Smetsers.

Beursstand van Galerie Beeldkracht op Art Nocturne Knocke met werk van Sjaak Smetsers en Nico Vrielink (2009)

Galerie Beeldkracht is sinds 2003, officieel vertegenwoordiger van de kunstenaar in Noord-Nederland. Smetsers exposeerde solo bij Galerie Beeldkracht in 2007 en 2008 en werd jarenlang door de galerie gepresenteerd op (kunst)beurzen zoals Art Laren, Wonen & Co (Groningen), de Open Art Fair (Utrecht), Art Fair Lochem, Kunst & Antieksalon Primavera (Rotterdam) en Art Nocturne Knocke. Het aantal beurspresentaties en exposities, dat in Nederland en in andere landen van Europa is gehouden van zijn werk is indrukwekkend te noemen. Zijn werk was bijvoorbeeld te zien op meerdere edities van Art Innsbruck, de Holland Art Fair (Den Haag), Art Twente (Hengelo) en Line Art Gent. Met Galerie Beeldkracht is intussen een hechte samenwerking ontstaan, Sjaak Smetsers blijkt op dezelfde dag jarig te zijn als galeriehouder Sander Kletter.

Beeldjes van Sjaak Smetsers bij Galerie Beeldkracht

Sjaak Smetsers, links: ‘The artist’, nr. 10906, rechts: ‘Muze’, nr. 10907

Liefde voor glas, het ambachtelijke en humor

Afbeeldingen op deze pagina geven een impressie van de beelden, die Galerie Beeldkracht van Smetsers exposeert. Hij is een ware meester in het bewerken en combineren van allerhande materialen zoals brons, glas, koper, zink, staal, keramiek en gevonden voorwerpen, zoals vogelveren. Hij werkt met gekleurd glas en transparant glas, dat hij ‘knipt’ en ‘smelt’ (glas fusion). Om kleur aan zijn beelden te geven werkt hij met bladmetalen en pigmenten. Zijn aaibare en aandoenlijke beelden, die een beetje doen denken aan hoe kleine kinderen ‘koppoters’ tekenen hebben in de afgelopen vijftien jaar hun weg gevonden door heel Europa. Ook in Nederland en België is de kunstenaar bijzonder populair, waarschijnlijk niet alleen vanwege de vertedering die zijn werk kan oproepen, maar ook vanwege de aanstekelijke humor die mede kenmerkend is voor zijn werk. Zijn beelden zijn voor velen onvergetelijk gebleken. Eenmaal gezien betekent nooit meer vergeten.

Het kind in Smetsers

Smetsers zijn levensreis brengt steeds weer nieuwe beelden voort, ontstaan door toelating van zijn innerlijke wereld. Deze volwassen man heeft het kind in zichzelf toegelaten. Hij is pas op latere leeftijd in de kunstwereld terechtgekomen. Aanvankelijk werkte hij internationaal als projectleider in de koude-industrie. Dat beviel niet. Er volgde een sabbatjaar, dat uitmondde tot ‘inkeer’. De zoektocht in zichzelf leidde tot bio-energetica. Hij besloot een andere richting op te gaan en volgde eerst een opleiding tot regisseur. Zijn innerlijke drang om volledig in vrijheid en onbevangen bezig te zijn leidde uiteindelijke tot het zelfstandig kunstenaarschap. Sindsdien voelt Smetsers zich voor alles beeldend kunstenaar. Maar hij is ook poëet, vader, pionier en vogelkenner. Hij is eetkok, luchtig en ernstig tegelijkertijd en hetero. Ook leesgek, winterslaper, fantast, clown, wijndrinker, theaterdier, Francofiel, Spanje liefhebber en ‘lentevogel’ zijn op hem van toepassing.

Zijnisme

Smetsers bedacht het ‘zijnisme’ dat zich bezighoudt met de vraag ‘Wat ligt in het verleden?’ ‘Waar is vandaag?’ ‘Waar is nu?’ ‘Morgen?’ Het gaat hem altijd om het moment NU. Zoals gezegd liet hij alles wat hij kende achter zich en begon op 42-jarige leeftijd met veel plezier aan het bijzondere van dit bestaan. Het proces van zijn, de gepasseerde seconde van zojuist meenemen in het heden, de seconde van de toekomst binnen laten komen.

Zijn mensdierfiguren zitten vol humor en zijn tegelijkertijd ethisch geladen. Ze verbeelden hoe de mensheid doet en is. Donker en licht brengt hij samen. Goed en kwaad. De basis van het morele fundament. Smetsers zegt hierover: ‘Als ik naar een beeld van mij kijk, kijk ik altijd naar een mens, een dier. Mijn beelden hebben twee gezichten. Een gezicht, welk we aan de buitenwereld tonen en ‘het verborgene’ oftewel, onze andere kant. Mijn beelden zijn zielspiegels, we zien ons zelf. Ontluisterd met humor, om het draaglijk te maken’.

Welkom in de wereld van Sjaak Smetsers!

Sander Kletter – kunsthistoricus / galeriehouder, maart 2017Sculpturen van brons en glas van Sjaak Smetsers
bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven