Arnor Bieltvedt

Ga hier naar zijn schilderijen

Galerie Beeldkracht exposeert sinds 2007 op permanente basis schilderijen van Arnor Bieltvedt. Deze IJslandse kunstenaar schildert op frivool schetsmatige wijze met olieverf in combinatie met alle denkbare tekenmaterialen. De galerie heeft zijn werk diverse malen gepresenteerd op Kunstbeurzen, zoals op de Open Art Fair in Utrecht, op Arti, Den Haag en op Lineart in Gent.

Kunstschilder Arnor Bieltvedt

De IJslandse kunstschilder Arnor Bieltvedt

‘De levende hartslag van de natuur’

Arnor Bieltvedt is een wereldburger. Nadat hij in IJsland opgroeide, woonde, studeerde en werkte hij jarenlang in Duitsland. Tegenwoordig is hij alweer bijna tien jaar woonachtig in het zonnige Californië. Toch is hij in de eerste plaats blijvend geïnspireerd door de ruige natuur van zijn vaderland IJsland. Belangrijker is echter dat deze kunstenaar, waar hij ook verblijft, vooral wordt geraakt door de levenservaring, die hij als mens op doet. Bieltvedt verwerkt al schilderend wat hij heeft meegemaakt. Hij reageert daarop vanuit zijn intuïtie en gevoel. Hij verbeeldt zijn onzekerheid naast zijn spirituele verwondering over alles wat met het leven samenhangt. Het rauw of poëtisch verbeelden van oerdriften, zoals het vervuld kunnen zijn van liefde of de angst voor het nog onbekende, vormt de thematiek van zijn werk. Zijn uitingen tonen verwantschap met die van de expressionisten en de kunstschilders van de Ecole de Paris uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. Beroemde kunstenaars als Marc Chagall en Emil Nolde behoren dan ook tot zijn grote voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.

Bieltvedt Hommage to Chagall

Arnor Bieltvedt – Hommage to Chagall, olieverf/mixed media op doek, 102 x 76 cm, nr. 6601

Verschillende werken heeft hij aan deze meesters van de moderne kunst opgedragen. Bieltvedt bezit de gave om ‘de levende hartslag van de natuur’, zoals hij dat zelf noemt, om te zetten in beelden. En het mag gezegd zijn schilderijen ogen net zo puur als het ongerepte land IJsland zelf. Een land dat zijn identiteit ontleent aan de woestheid van bergen, rotsen, wind en waterkracht. Het simpele feit dat hij uit het barre Noorden van Europa afkomstig is en ook zijn schetsmatige schilderstijl, doen denken aan een buitengewone Scandinavische voorganger. Net als de Noor Edvard Munch, wereldberoemd vanwege zijn schilderij ‘De schreeuw’, verbeeldt Bieltvedt zijn eigen zielenroerselen en die van de mensheid.

Voorliefde voor bloemen

Bloemen domineren op raadselachtige wijze in veel schilderijen van Bieltvedt. In 2005 schreef hij daarover:
‘After exploring various styles and philosophies of painting for over a decade I suddenly feel like I have found my home or my style of expression. Iceland, the island in the North Atlantic where I grew up has returned to my consciousness and imagination and in the process opened up many doors. The beauty of Iceland ‘s atmospheric, surreal landscape, where stillness prevails but the heartbeat of living nature can also be felt and heard is an ideal setting for strong color expression. The most perfect natural carrier of color is the flower and I feel the attraction it has to the space, soil and air of these still, Nordic landscapes. This is unspoiled nature and reflects the unspoiled pure aspect of humanity; probably something worth seeking…’ (Arnor Bieltvedt, Chicago, Illinois, 2 augustus 2005)

Bieltvedt Three Red Tulips

Arnor Bieltvedt – Three Red Tulips, olieverf/mixed media op doek, 91 x 122 cm, privé collectie

Bieltvedt & Björk

Het is interessant om het werk van Arnor Bieltvedt te vergelijken met dat van de ongrijpbare IJslandse popster Björk. Zij zingt ritmisch en rauw. Ze volgt daarbij een oude traditie, die omschreven kan worden als pratend zingen. Dit stamt uit de vervlogen tijden van de Keltische en Skandinavische cultuur. Het idee rees eens in mij op dat Bieltvedt schildert zoals zij zingt. In zijn werk zien we beeldflarden, die elementen uit een bestaand verhaal of persoonlijke herinnering lijken weer te geven. Steeds bezingt hij de schoonheid van het ongerepte landschap. Het is de poëtische verbeelding van de vluchtigheid van weerbarstig leven als gevolg van de eeuwig doorgaande stemmingswisselingen in de natuur. Repeterende ritmes bepalen veelal zijn composities, vergelijkbaar met de dominerende ritmiek van oerklanken uit de songs van Björk. Het werk van Bieltvedt is bepaald niet voorspelbaar of gemakkelijk volgbaar. Het is op het eerste gezicht ook zeker niet volgens de geaccepteerde wetmatigheden van het academisch schilderen gemaakt. Dat is irrelevant want net als Munch en Björk bezit Bieltvedt de bijzondere gave te ontroeren. Hij weet zijn medemens in de ziel te raken.

Erkenning en succes

Het werk van Bieltvedt is met grote regelmaat op exposities te zien bij galeries en op kunstbeurzen. In de Verenigde Staten gebeurde dit onder andere in Chicago, New York, Washington D.C. en Seattle. In Europa was zijn werk onder meer te zien in Barcelona, Den Haag, Edinburgh, Hamburg en Kopenhagen. De kunstenaar geniet waardering in alle uithoeken van de wereld. Schilderijen, tekeningen en grafisch werk is opgenomen in private en publieke collecties in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Zijn werk bevindt zich onder meer in de imposante kunstcollectie van de voormalige Starbucks C.E.O. Orin Smith. Ook de universiteit van Augsburg in Duitsland, waaraan hij heeft gestudeerd, bezit enkele werken van de kunstenaar.

In zijn vaderland IJsland is hij niet onbekend. Zijn werk is daar te zien in het Reykjavik Museum. Toch beschouwt hij het zelf als een nog grotere eer dat Vigdis Finnbogadottir, de voormalige president van IJsland, tot de vaste verzamelaars van zijn werk behoort. De IJslandse kunstverzamelaar Jon Baldvin Hannibalsson, voormalig minister van Buitenlandse zaken, bezit ook veel werken van Bieltvedt. Op de ambassade van IJsland in Finland, Oostenrijk, China, Engeland, België, de Verenigde Staten en Japan prijken trots zijn schilderijen. Ze worden dan ook beschouwd als een der paradepaardjes van de hedendaagse IJslandse schilderkunst.

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder Galerie Beeldkracht, april 2017


Schilderijen van Arnor Bieltvedt bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven