Magda Luttikhuizen

Ga hier naar de schilderijen van Magda Luttikhuizen

Magda Luttikhuizen (‘s-Hertogenbosch, 1949) is vanaf haar vroege jeugd gefascineerd door het fenomeen ruimte. De polder, waar zij dagelijks doorheen fietste, met de lange rechte wegen en de eindeloze bomenrijen aan weerszijden, hebben een onuitwisbare indruk op haar gemaakt.

Magda Luttikhuizen, Belofte

Belofte III, IV en V, acryl/linnen, drieluik 100 x 80, 100 x 80, 100 x 25 cm (10090, 10091 en 10092)

Dit soort beeldbepalende ruimtelijke patronen bepalen nog altijd de zo voor haar typerende ritmische landschapsbeelden, polder en waddengezichten. In haar schilderijen doorkruisen verticale elementen de verbeeldde uitgestrekte ruimte. Of ze doen dienst als afbakening voor aparte, rechthoekige beeldfragmenten binnen het schilderij. Deze afzonderlijke stukken staan – zo licht zij zelf toe – toch met elkaar in verbinding. Te vergelijken met de menselijke herinnering, waarin verschillende beelden langs en over elkaar heen lijken te schuiven, die gezamenlijk nieuwe betekenissen en patronen opleveren.

Magda Luttikhuizen, Avondvlucht

Avondvlucht, acryl/linnen, tweeluik: 80 x 30 en 80 x 100 cm (10093, 10094)

Er zijn naast de verticalen verschillende andere elementen, die steeds terugkeren in haar werk. Vogels bijvoorbeeld, die symbool staan voor vrijheid en voor haar verlangen af en toe eens weg te kunnen zweven van alledaagse aardse bedoeningen. Ook vinden we letters en tekstfragmenten in haar schilderijen. Deze zijn afkomstig uit haar eigen gedichten. Naast de inhoud vindt zij de visuele kant van gedrukte en handgeschreven tekst boeiend. In haar werk vormen de woorden en letters samen – los van de eigenlijke betekenis – een ritme, net als bijvoorbeeld de genoemde bomenrijen. Of de letters dienen simpelweg als contrasterend kleurelement. Hier en daar verwijst een zin of een enkel woord naar een onderliggende betekenis van de afbeelding. In veel van haar schilderijen vinden we rechthoeken opgedeeld in horizontale kleurstroken, de kleuren refereren naar landschap, grond en natuur. Je zou ze kunnen zien als een dwarsdoorsnede van de lagen van de bodem of misschien juist als akkers en velden vanuit de lucht gezien. Dit spel met verschillende perspectieven is kenmerkend voor het werk van Luttikhuizen, dat steeds balanceert op de rand van abstractie en figuratie. De beschouwer krijgt van haar zodoende de ruimte om weg te dromen.

Kunstenares Magda Luttikhuizen (1949), koos aanvankelijk voor andere richtingen in haar leven. Ze werkte in het basisonderwijs, volgde een opleiding tot programmeur en studeerde bouwkunde aan de TU te Delft. Sinds 1992 is zij echter fulltime beeldend kunstenaar. Zij oogst succes en leeft van haar werk. Zij exposeert in Nederland, België en Denemarken bij galeries en op kunstbeurzen, zoals de Open Art Fair, de Holland Art Fair en Art Laren. Galerie Beeldkracht presenteerde haar werk in 2009 op de Internationale Kunst- & Antiekbeurs Art Nocturne Knocke in België. Haar werk is aangekocht door grote bedrijven als het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, de Rabobank en Royal Nederland Levensverzekeringsmaatschappij.
Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder, januari 2012

 Magda Luttikhuizen bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven