Gosia Bolwijn Wiese

Ga hier naar haar schilderijen

Gosia Bolwijn is op 13 juni 1963 geboren als Małgorzata Alina Wiese in Wagrowiec in Polen. Zij studeerde van 1985 tot 1990 aan Akademia Sztuk Pieknych (ASP), de Academie voor Beeldende Kunsten in Poznañ. Aan deze academie studeerde ze cum laude af bij professor L. Mianowski in de ambachtelijke schilderkunst. Naast een korte periode van exposities van haar werk in o.a. Berlijn en bij Galerie Wielka in Poznan, heeft zij tevens in Polen een tweetal kinderboeken geïllustreerd.

Begin jaren 90 kwam Bolwijn naar Nederland. De eerste jaren exposeerde zij haar werk onder meer in ’s Hertogenbosch en in Amsterdam. In 1994 is ze getrouwd. Ze heeft vervolgens twee kinderen gekregen. Vanwege het opvoeden van de kleine kinderen heeft de ontwikkeling van haar kunstenaarschap een tijdelijke onderbreking gekend. Het kunstenaarsbloed kroop echter waar het niet gaan kon. Vandaar dat ze vanaf 2003 het schilderen opnieuw professioneel heeft opgepakt. Haar nieuwe woonomgeving, vooral de intense contrastrijke kleurenpracht van de Bollenstreek, heeft Bolwijn sterk beïnvloed in haar kleurgebruik. Opnieuw ging ze haar schilderijen exposeren, onder andere in Amsterdam en in Poznan bij Galeria Renes.

Gosia Bolwijn - Winterkoninkje

Gosia Bolwijn – Winterkoninkje, olieverf op doek, 20 x 20 cm, nr. 10001

Galerie Beeldkracht en Gosia Bolwijn

Galerie Beeldkracht werkt sinds 2007 met de kunstenares samen. In 2008 presenteerde de galerie haar werk op kunstbeurs Kunst & Antieksalon Primavera (Rotterdam) en hetzelfde jaar vervolgens op de lifestylebeurs Wonen & Co (Groningen). Sindsdien maken haar vrolijk gekleurde en virtuoos geschilderde schilderijen van vogels, tropische vissen en bloemen deel uit van de collectie van Galerie Beeldkracht. Haar schilderijen van vissen komen tot leven door de vrije en geraffineerde manier van schilderen. Bolwijn etaleert in deze schilderijen namelijk een buitengewone interesse voor de verfhuid. De verrassende titels van haar schilderijen, die de vis op komische wijze soms een haast menselijk karakter geven, verlevendigen het geheel. Haar vogeltjes tonen haar sublieme vormgevoel in optima forma. Gosia Bolwijn is een meester in de realistische suggestie, terwijl ze zich al schilderend toch gelukkig de nodige vrijheden permitteert.

Sander Kletter – kunsthistoricus / galeriehouder, april 2017Vissen en vogels van Gosia Bolwijn Wiese
bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven