Ina van Toor

Ga hier naar haar schilderijen

Ina van Toor (1952) studeerde aan de Vrije Academie van Den Haag en vervolgde en voltooide haar vakopleiding uiteindelijk in dezelfde stad aan de Koninklijke Academie. Zij is de zus van kunstenares Ellen van Toor, die ook vertegenwoordigd wordt door Galerie Beeldkracht. In 2008 exposeerden ze voor het eerst samen bij de galerie onder de titel ‘Zussenzo’. Het bleek zowaar een landelijke primeur te zijn. Ina van Toor was docent op de Koninklijke Academie van 1979 tot 1994. Ze heeft vele exposities gehad door heel Nederland. Haar werk kan worden geleend bij de kunstuitleen van Galerie Beeldkracht.

Ina van Toor - Vallende rozen

Ina van Toor – Vallende rozen, olieverf op linnen, 125 x 55 cm, nr. 2417

Serene stillevens in olieverf

Van Toor zegt simpelweg over haar schilderijen: ‘Ik zoek rust’. Die rust zou je kunnen relateren aan de stilte, zoals die in haar vorige woning, een 19de-eeuws grachtenpand in Amsterdam altijd voelbaar was. En het mag beslist worden gezegd dat haar verfijnde stillevens in olieverf en gemengde technieken berusting met de vergankelijkheid uitstralen. Maar er is meer, haar kunstwerken zijn tegelijkertijd uitingen van pure levensvreugde. Dit laatste blijkt uit de toepassing van vrolijk makende heldere kleuren, en misschien nog wel meer door haar keuze voor het afbeelden van bloemen.
Het gaat Ina van Toor in haar schilderijen echter ook ‘om het vinden van een zo perfect mogelijk evenwicht tussen de verschillende vormen en materialen’. En inderdaad, wie goed kijkt ziet dat haar stillevens zorgvuldig in elkaar gezette composities zijn. Goed voelbaar is steeds haar interesse voor kleinere en grotere tegenstellingen.

Ina van Toor en de zoektocht naar balans

Van Toor plaatst bij wijze van tegenstelling bijvoorbeeld glimmende gladde objecten tegenover doffe verweerde objecten. In een ander schilderij zien we een stuk van de hardstenen schoorsteenmantel van haar atelier. Een beeldmotief dat in veel van haar gecomponeerde stillevens opduikt. Bewust in contrast met die monumentale schoorsteenmantel plaatst de kunstenares een rank takje rode besjes, dat ze er elegant op neer heeft gelegd. Ondanks de enorme breedte van het schilderij ten opzichte van de hoogte blijft de compositieweegschaal perfect in balans. Een tegenstelling, die haar ook steeds blijft boeien is de herkenbaarheid van een vorm tegenover abstracte tussenvormen en restvormen van de compositie. Ze plaatst bijvoorbeeld een vaas met een heldere cilindrische vorm, tegenover een moeilijk als zodanig te herkennen stuk van een kale muur. Het geheel geeft ze bewust in een onverwacht gekozen perspectief weer, zodat dit gedeelte van het schilderij een abstract karakter krijgt.

De serene rust en prettige sfeer van de unieke schilderijen van Ina van Toor wordt zeer gewaardeerd bij Galerie Beeldkracht. Deze bereikt ze mede vanwege een nooit aflatende zoektocht naar subtiel evenwicht. Het zorgvuldig puzzelen met een bescheiden aantal beeldelementen is kenmerkend voor het geraffineerde werk van Ina van Toor. Wij werken dan ook met veel plezier met haar samen, en dat alweer sinds 2001! Galerie Beeldkracht toont op permanente basis ook stillevens van andere kunstenaars.

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder, april 2017Kunst van Ina van Toor bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven