Boris Shapiro

Ga hier naar zijn schilderijen

Boris Shapiro (Lvov, 1968) werd grondig opgeleid aan de kunstacademie van zijn geboortestad Lvov in de Oekraïne. Dat land behoorde toen nog tot de Sovjet-Unie. Er was op die traditionele academie dan ook geen ruimte voor humor of individuele expressie. Hij verhuisde echter in 1991 naar Israël. In dit nieuwe vaderland bloeide de kunstschilder helemaal op. Hij ontwikkelde er een unieke schilderstijl en in zijn olieverfschilderijen kwam plaats voor ironie en humor. De beeldmotieven van zijn voorstellingen kregen na zijn emigratie iets van sprookjes. Ook schilderde hij mysterieus aandoende portretten. Hij begon zijn onderwerpen aan volksverhalen, mythologische, Bijbelse en Joodse vertellingen te ontlenen. Daarnaast baseerde hij zich op zijn herinneringen en observaties.

Boris Shapiro - TheTraveller

Boris Shapiro – TheTraveller, olieverf op doek, 80 x 60 cm, nr. 8344

Stijl, symboliek en thematiek

Symbolen, zowel universele als heel persoonlijke, komen veelvuldig voor in de schilderijen van Shapiro. Ze zijn te vinden in hoeden en andere attributen van de geschilderde personages. De symboliek verleent zijn werk mystieke raadselachtigheid. Zijn werk is daarmee vergelijkbaar met dat van enkele beroemde kunstenaars uit de moderne kunst. Het doet mij denken aan dat van Marc Chagall en Giorgio de Chirico. Vanwege de kleurstelling en de naïef aandoende mensfiguren doet zijn werk ook denken aan dat van de Hollandse en Vlaamse meesters uit de 15de, 16de en 17de eeuw. De figuren in Shapiro zijn schilderijen, zoals de stille engel, kunnen gezien worden als symbolische personificaties. De attributen, die ze vasthouden of die hen omringen, zijn van allerlei aard. Veel voorkomend zijn vissen, vogels, boomkruinen, sleutels en sleutelgaten. Deze objecten en bizarre hoofddeksels leiden ongetwijfeld tot persoonlijke associaties. Interpretaties van zijn werk komen dan ook voort uit ieders levenservaring en herinneringen. Vergelijk dit met het beluisteren van een muziekmelodie. Gesloten kamers uit het geheugen worden geopend. Men herinnert zich opeens een vergeten geliefde of een heel bijzondere gebeurtenis uit zijn eigen verleden…

Shapiro verbeeldt tijdloze en alledaagse menselijke thema’s, bijvoorbeeld de liefde tussen man en vrouw. Hij lijkt voor alles te pleiten voor nederigheid en eenvoud. Steeds is respect voor zijn medemens en de natuur voelbaar. Zijn fijnbesnaarde schilderkunst verbeeldt bovendien hoge verwondering voor het mysterie van het leven. Het straalt daarvoor ook dankbaarheid uit. Fascinerend is dat hij zijn taferelen hult in een mysterieus betoverende sfeer. Een subtiel gevoel voor humor bezorgt zijn schilderijen bovendien grote charme. Gedegen vakmanschap completeert tot slot dit beeldende feest. Er mag gerust gezegd worden dat de kunstenaar menigeen ontroert met blij makende taferelen.

Shapiro en Galerie Beeldkracht

Wereldwijd bestaan er intussen vele liefhebbers voor het integere oorspronkelijke werk van Shapiro. De kunstenaar exposeerde onder meer in Parijs, New York, Wenen, Londen en Tel Aviv. Sinds 2007 wordt hij exclusief door Galerie Beeldkracht in Nederland vertegenwoordigd. Zijn schilderijen zijn op permanente basis bij de galerie te zien. De galerie exposeerde zijn kunstwerken verschillende malen solo. Ook presenteerde het zijn werk buiten de deur op kunstbeurzen. Tot die beurzen behoren onder meer Art Laren, Kunst- & Antieksalon Primavera (Rotterdam), Dreamscape (Amsterdam), Art Nocturne Knocke en de Open Art Fair (Utrecht).

Sander Kletter – kunsthistoricus / galeriehouder, april 2017

(Geschreven op basis van het oorspronkelijke persbericht van de solo expositie, maart 2012)


Schilderkunst van Boris Shapiro bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

eschreven op basis van

Terug naar boven