Boris Shapiro

Ga hier naar zijn schilderijen

Boris Shapiro (Lvov, 1968) is degelijk en grondig opgeleid aan de kunstacademie van zijn geboortestad Lvov in de Oekraïne. Het land behoorde in die tijd nog tot de Sovjet-Unie. Op deze traditionele academie was geen ruimte voor humor of individuele expressie. In 1991 verhuisde de kunstenaar echter naar Israël. In zijn nieuwe vaderland is de kunstschilder vervolgens opgebloeid. Hij ontwikkelde er een unieke schilderstijl, terwijl in zijn olieverfschilderijen voor het eerst ruimte ontstond voor ironie en humor, die je zou kunnen typeren als een barmhartige knipoog naar de mensheid. De beeldmotieven van zijn voorstellingen kregen na zijn emigratie het karakter van sprookjes. Shapiro begon tevens mysterieus aandoende portretten te schilderen. De onderwerpen van zijn werk ontleent de kunstenaar aan volksverhalen, mythologische, Bijbelse en Joodse vertellingen. Tegelijkertijd baseert hij zich op wat hij zelf heeft meegemaakt en op persoonlijke observaties.

Boris Shapiro, Queen of May, olieverf op doek, 80 x 70 cm, nr. 12806

Stijl, symboliek en thematiek

Symbolen, zowel universele als heel persoonlijke, komen veelvuldig voor in de schilderijen van Shapiro. Ze zijn te vinden in hoeden, kleding en andere attributen van de geschilderde personages. Deze gedeeltelijk ongrijpbare symboliek verleent zijn werk mystieke raadselachtigheid. Zijn werk doet hierdoor denken aan dat van enkele beroemde kunstenaars uit de geschiedenis van de moderne kunst, onder wie Marc Chagall en Giorgio de Chirico.

Vanwege de kleurstelling en de naïef aandoende mensfiguren doet zijn werk tevens denken aan dat van de Hollandse en Vlaamse meesters uit de 15de, 16de en 17de eeuw. De mensfiguren in de schilderijen van Shapiro, in veel gevallen voorzien van een fantastisch grotesk hoofddeksel, kunnen worden gezien als symbolische personificaties. De attributen, die ze vasthouden of die hen omringen, zijn van allerlei aard. Veel voorkomend zijn vissen, vogels, bomen, boomkruinen, spiralen, sleutels en sleutelgaten. Deze objecten dragen net als de titels van de schilderijen ongetwijfeld bij aan persoonlijke associaties. Interpretaties van zijn werk komen gemakkelijk voort uit de levenservaring en herinneringen van een beschouwer. Vergelijk dit met het effect dat het beluisteren van een muzikale melodie heeft. Gesloten kamers uit het geheugen worden geopend. Men herinnert zich opeens een vergeten geliefde of een heel bijzondere gebeurtenis uit het verleden…

Shapiro verbeeldt tijdloze en alledaagse menselijke thema’s, bijvoorbeeld de liefde tussen man en vrouw. Hij lijkt daarbij te pleiten voor nederigheid en eenvoud. In al zijn werk is het respect voor zijn medemens en de natuur voelbaar. Zijn fijnbesnaarde schilderkunst verbeeldt bovendien een diepe verwondering voor het mysterie van het leven. Het straalt daarvoor een grote dankbaarheid uit. Fascinerend is hoe hij zijn taferelen steeds weer weet te hullen in een mysterieus betoverende sfeer. Een subtiel gevoel voor humor bezorgt zijn schilderijen bovendien een onnavolgbare charme. Gedegen vakmanschap completeert tot slot dit beeldende feest. Er mag intussen worden opgemerkt dat de kunstenaar wereldwijd menigeen ontroert met zijn blij makende positieve taferelen.

Shapiro en Galerie Beeldkracht

Er zijn overal ter wereld liefhebbers voor het integere en oorspronkelijke werk van Shapiro. De kunstenaar exposeerde onder meer in Parijs, New York, Wenen, Londen en Tel Aviv. Sinds 2007 wordt hij exclusief door Galerie Beeldkracht in Nederland vertegenwoordigd. Zijn schilderijen zijn op permanente basis bij de galerie te zien. De galerie exposeerde zijn kunstwerken verschillende malen solo. Ook presenteerde het zijn werk buiten de deur op kunstbeurzen. Tot die beurzen behoren onder meer Art Laren, Kunst- & Antieksalon Primavera (Rotterdam), Dreamscape (Amsterdam), Art Nocturne Knocke en de Open Art Fair (Utrecht).

Speciaal voor de Jubileumexpositie Galerie Beeldkracht 25 jaar, die in 2022 plaatsvindt, schilderde Shapiro een nieuwe serie betoverende schilderijen, zie hieronder, die vanaf november 2021 bij de galerie kunnen worden bewonderd. Bel 0597-591068 voor een afspraak om ze te komen bezichtigen. U bent van harte welkom!

Sander Kletter – kunsthistoricus / galeriehouder, november 2021

(Geschreven op basis van eerder door Kletter geschreven teksten, van maart 2012 en april 2017)


Schilderkunst van Boris Shapiro bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

eschreven op basis van

Terug naar boven