Michael Parkes

Ga hier naar zijn werk

Michael Parkes geldt als een van de grootste lithografen uit de praktijk van de hedendaagse beeldende kunst. Zijn ambachtelijke en technische vaardigheid als lithograaf overschrijdt bijna wat nog voor mogelijk geacht mag worden. Alleen al vanwege dat aspect van zijn kunstenaarschap geniet deze kunstenaar al decennia lang wereldwijd respect.

Michael Parkes, kunstschilder en vermaard lithograaf

Door velen in de kunstwereld wordt hij bovendien beschouwd als de voorman van het magisch realistische genre en surreële genre, dat tegenwoordig onder kunstenaars nog bijna even populair is als in de tijd van de grote surrealisten. Denk hier bijvoorbeeld aan kunstenaars als René Magritte en Salvador Dali uit de periode van de moderne kunst. Werk van Parkes roept stilistisch gezien, vooral vanwege de decoratieve elementen en ornamenten, echter ook associaties op met de stijl van de Weense Jugendstil. Het doet enigszins denken aan het werk van Gustav Klimt uit het begin van de twintigste eeuw. Hoe dan ook, zoals gezegd Michael Parkes is een gevierd kunstenaar. Zijn werk is velen malen geëxposeerd op internationale topbeurzen als Basel Art, Art Chicago, Art Fair New York en op de Tefaf in Maastricht. Hij wordt vertegenwoordigd door toonaangevende galeries in Parijs, New York en Los Angeles. Ook Galerie Beeldkracht in de provincie Groningen is officieel vertegenwoordiger van deze topkunstenaar!

Beursstand van Galerie Beeldkracht op Art Nocturne Knocke (2009) met schilderijen van Michael Parkes, Nico Vrielink en Boris Shapiro en beelden van Sjaak Smetsers

Imagepower

Sinds de oprichting van onze galerie in 1995 was het mijn wensdroom kunstwerken ten toon te stellen, die absolute ‘beeldkracht‘ bezitten. Een woord dat overigens destijds – tijdens het verzinnen van de bedrijfsnaam in de opstartperiode van 1994 – nog niet bestond en door niemand werd gebruikt. Het werd door mij bedacht om de ambitie van de galerie mee uit te drukken. In 2008 schreef ik Michael Parkes een uitleg over de betekenis van de naam van onze galerie: “The name of our gallery is ‘Beeldkracht’, which means translated ‘Imagepower’. We have chosen this name, because this reflects our wish to show only images with ‘power’. In this context images are: paintings, sculptures, lithographs, prints, etchings, photographs etc. Power means in this context ‘with great professional skill’, ‘with vision’, ‘made with high intensity’, ‘with passion for the art’, etc.” Zonder het te beseffen had ik voor het eerst op schrift onze bedrijfsnaam toegelicht. Ik deed dat aan diegene, die volledig voldoet aan de genoemde criteria.

Harmonie

Het is al genoemd Parkes beschikt over uitzonderlijk vakmanschap bij het maken van zijn litho’s. Zijn werk is uniek van stijl, en stijlvast. Het is tevens gemaakt vanuit een heldere integere en persoonlijke visie op de mensheid en het leven op aarde. Het gaat over de harmonie en disharmonie waarmee mens, dier en natuur worden geconfronteerd. Parkes wil middels zijn kunst bijdragen aan een wereld van rust en harmonie. Het werk van Parkes bezit, en dat is nog eens een ander kwaliteitskenmerk in mijn visie, een enorme intensiteit. Dat geldt voor zijn litho’s, tekeningen, olieverfschilderijen en sculpturen. Technische moeilijkheden gaat deze kunstenaar nooit uit de weg. Hij heeft liefde en oneindig veel geduld voor elke millimeter, die hij creëert.

Sinds 2009 werkt Galerie Beeldkracht intussen met Michael Parkes samen. In augustus 2009 presenteerde de galerie zijn werk op kunstbeurs Art Nocurne Knocke, onder meer de twee originele olieverfschilderijen Morning Song en Lion’s return naast enkele litho’s. Op het moment hebben wij enkele litho’s en giclées van deze wereldvermaarde kunstenaar in stock.

Sander Kletter – kunsthistoricus / galeriehouder Galerie Beeldkracht, april 2017


Kunst van Michael Parkes bij Galerie Beeldkracht:

The gallery was not found!

Prijs kunstwerk opvragen

unsthistoricus /

Terug naar boven