Julia Gubitz

Ga hier naar haar keramische objecten

Julia Gubitz (1963, Luckenwalde, Duitsland) studeerde aan de Hochschule für Bildende Künste te Dresden. Ze is sinds 2001 als vrij beeldend kunstenaar werkzaam. Het oeuvre van Julia Gubitz bestaat uit sculpturen, grafiekbladen en schilderijen. Galerie Beeldkracht toont permanent haar bijzondere keramiek. Haar speelse keramische objecten, roepen met betrekking tot hun vorm associaties op met middeleeuwse torens, oude woonhuizen, kajuiten van schepen en kastelen. Wie deze intrigerende objecten bestudeert, ontwaart een rijkdom aan toegepaste bewerkingen en intrigerende terugkerende beeldelementen.

Julia Gubitz - keramiek 4

Julia Gubitz – zonder titel, keramisch object (de hoogte van haar objecten varieert tussen de 15 en 45 cm)

Gubitz kerft lijnen in de oppervlakte van de nog zachte klei, soms in de vorm van een repeterend patroon. Ze brengt zachte pastelkleurige vlakken aan. Ook voegt ze kleine reliëfvormen toe, waarmee de onregelmatigheid van de driedimensionale vorm op geraffineerde wijze wordt versterkt. Soms voegt zij ijzerdraadverbindingen toe, waar ze enkele kralen aanrijgt. We herkennen als we de objecten van dichtbij bekijken ramen, deuren, masten, trappetjes en architectonische portalen. Ook scheepslijnen, scheepsrompen, circustenten, pilaren, kantelen, vlaggetjes en vliegers komen herhaaldelijk terug. Als je verder kijkt zie je een enkele keer een gestileerde dierfiguur, of een letterteken naast een abstracte of decoratieve versiering. Haar fantasierijke objecten van keramiek zou je kunnen beschouwen als driedimensionale tekeningen. Ze geven op een vrolijke schetsmatige wijze de overpeinzingen en droombeelden van de kunstenares weer.

Schwitters in het miniatuur

Het keramische werk van Julia Gubitz doet mij denken aan dat van een intussen wereldberoemde Duitse kunstenaar uit de geschiedenis van de moderne kunst. Vooral met zijn onnavolgbare Merzbau project uit de jaren dertig van de vorige eeuw schreef Kurt Schwitters wereldgeschiedenis. Hij bouwde in zijn woning een grillig torenachtig sereen object van gips, waarin hij gevonden voorwerpen verwerkte. Hij breidde het kolossale object steeds verder uit. Dat deed hij op wonderbaarlijke wijze, onder andere door dwars door de verdiepingen van zijn woning te gaan. De objecten van Gubitz ademen een vergelijkbare sprookjesachtige wanordelijke maar prettige sfeer uit. Ze hebben iets van die chaotische legendarische driedimensionale constructie van Schwitters, maar dan natuurlijk in het miniatuur.

Julia Gubitz exposeert sinds 2003 in Duitsland (o.a. in Dresden, Lübeck, Hamburg), België, Denemarken (o.a. in Kopenhagen, Odense) en in Nederland (o.a. in Amsterdam, Maastricht). Haar keramische werk is sinds 2010 permanent opgenomen in de kunstcollectie van Galerie Beeldkracht.

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder, april 2017


Keramiek van Julia Gubitz bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven