Abstracte kunst

Prijs kunstwerk opvragen

Abstracte Kunst

Een definitie van abstracte kunst is onder meer ‘Abstracte kunst is kunst die niet direct gerelateerd is aan de visueel waarneembare werkelijkheid’. Waarneming vormt dus niet het uitgangspunt van een abstract werkende kunstenaar. Er kunnen verschillende andere impulsen zijn van hoe een abstract werkende kunstenaar tot zijn kunstwerken komt. De kunstenaar kan bijvoorbeeld direct schilderen vanuit zijn gevoel of intuïtie. Het schilderen zelf, het fysiek bezig zijn is dan bijvoorbeeld het belangrijkst, niet de voorstelling die ontstaat. De vormen op het doek zijn dan meestal ook niet herkenbaar. Waarneembare dingen vormen immers niet het uitgangspunt voor het te maken schilderij. Bij de schilderijen, die op deze wijze ontstaan wordt vaak gesproken van ‘een abstract expressionistische stijl’. Beroemde voorbeelden van kunstenaars die zo werkten uit de kunstgeschiedenis zijn de Amerikaanse Abstract Expressionisten uit de jaren vijftig. Zij werkten in New York en vernieuwden in hoge mate het denken over schilderkunst. Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning en Franz Kline waren onder meer de belangrijkste voormannen van deze stroming. In de collectie van Galerie Beeldkracht is het lyrisch abstracte werk van Koos Smit nog het meest verwant aan deze beroemde kunstschilders van weleer.

Een ander uitgangspunt kan zijn dat de kunstenaar uitgaat van wiskundige patronen en een geometrisch bepaalde vormentaal. Dat is overigens gemakkelijk te begrijpen, immers ook de wetenschap van de wiskunde heeft een overduidelijke abstracte kant. Een abstract schilderende kunstenaar kan zijn werk ook consequent laten ontstaan vanuit het materiaal waarmee hij werkt. Toevallig aanwezige materiaaleigenschappen van de gebruikte verf en een vastomlijnd vooraf vastgelegd proces van schilderen bepalen dan het uiteindelijk eindbeeld. Er wordt dan geschilderd op basis van een plan, op basis van een idee.

Abstracte kunst bij Galerie Beeldkracht

De galerie bezit veel lyrisch abstract werk naast dat van de eerder genoemde kunstenaar Koos Smit. Er zijn onder meer abstracte schilderijen van Eelco Maan, Quraish en Ali Rashid en enkele zeefdrukken van Peter Schenk en Toon Kuypers. Er moet overigens opgemerkt worden, dat er tegenwoordig vele kunstenaars zijn, die tot kunstwerken komen, die een combinatie vormen van herkenbare en abstracte elementen. Het werk van deze kunstenaars is moeilijk vast te pinnen op stijlaanduidingen als abstracte kunst of figuratieve kunst. In de collectie van Galerie Beeldkracht geldt dit bijvoorbeeld voor het werk van kunstenaars als Ad Arma en Magda Luttikhuizen.

Terug naar boven