Marian Verrijp

Ga hier naar haar keramische potten en vazen

Galerie Beeldkracht exposeert sinds 2000 op permanente basis keramische objecten, potten en vazen van Marian Verrijp.

Op de vraag hoe ze keramiste is geworden antwoordt Marian:
“Zo rond 1980 ben ik voor de eerste keer in aanraking gekomen met klei. Bij een bevriend keramiste. Tussen 1994 en 1997 heb ik de Ambachtelijke Keramische Opleiding in Gouda gevolgd. Daarna ben ik van start gegaan als zelfstandig keramiste. Het meest houd ik mij bezig met het perfectioneren van de klassiek gedraaide vorm, maar ik maak een enkele keer ook handgevormde keramiek. De vorm van mijn objecten houd ik bewust eenvoudige en rustig. Het gaat mij om de gespannen lijn, om balans en harmonie, met slechts een enkel toegevoegd accent. De huid voorzie ik soms van reliëf en textuur. Één van mijn favoriete stooktechnieken is de Raku stook techniek, waarbij vuur zorgt voor wonderlijke prachtige kleurschakeringen. 

Marian Verrijp - keramiek

Marian Verrijp, Kopermat dekselpot,
unicum, keramiek
hoogte circa 25 cm

Raku stoken is afkomstig uit Amerika. Men ontdekte dat wanneer je een object uit de hete Raku oven haalt, het glazuur – door de enorme temperatuursverandering van ± 1.000 ºC naar 20 ºC gaat barsten. Indien de nog hete stukken keramiek vervolgens in een afsluitbare ton worden geplaatst waarin zich houtkrullen/zaagsel bevindt, gaat dit door de hitte direct branden. Vervolgens ontstaat er door het deksel op de ton te plaatsen een enorme rookontwikkeling in de ton. Nu treden er verschillende effecten op: 1. alle objecten die niet geglazuurd zijn, worden zwart geblakerd, 2. de rook dringt in de haarscheuren van het glazuur door, er ontstaat ‘craquelé’, 3. de atmosfeer in de ton verandert in een reducerende dat wil zeggen zuurstofarme atmosfeer, waardoor alle toegepaste glazuren die koper bevatten in kleurvarianten van groen tot roodbruin en violet kunnen veranderen.

Het beschreven proces kun je als keramist overigens nauwelijks beïnvloeden. Vele factoren spelen namelijk een rol, van bijvoorbeeld hoe snel je een object uit de oven haalt, tot de snelheid waarmee je de Raku oven opstookt, enzovoort. Ik ben steeds op zoek naar de grenzen van het materiaal. Ik stook de potten en de objecten in een elektrische oven, of in een primitieve gasgestookte oven of in een met zaagsel gestookte veldoven.”

Een keramisch object van Marian Verrijp cadeau geven

Het bovenstaande verhaal maakt duidelijk dat Marian Verrijp vele keramische technieken beheerst. Zo maakt ze bijvoorbeeld Raku gestookte kopermat siervazen en potten, maar ook past ze de techniek van het engobe toe. Ook zijn haar objecten soms paardenhaar geglazuurd en ga zo maar door. De collectie van haar keramische werk bij Galerie Beeldkracht wisselt regelmatig. De galerie heeft op zijn minst altijd wel een tiental verschillende vazen en potten van haar op voorraad. Alle afgebeelde vazen en potten op deze pagina zijn al lang geleden verkocht, maar ze geven wel een goede indruk van haar werk. Uit ervaring weten we dat haar keramische objecten zeer geliefd zijn om aan iemand cadeau te geven, maar er zijn er ook genoeg die zich zelf ermee verwennen! Een leuk idee misschien: de kunstcadeaubon van Galerie Beeldkracht. Zie verder het overzicht van keramiek.

Sander Kletter – kunsthistoricus / galeriehouder, april 2017


Keramiek van Marian Verrijp bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven