Boldhuyag Narmandah

Boldhuyag Narmandah - Shamaan

Boldhuyag Narmandah – Shamaan, aquarel op rijstpapier, 37 x 43 cm, nr. 2971

Boldhuyag Narmandah uit Mongolië

Boldhuyag Narmandah, studeerde aan de kunstacademie van Umm Bator in zijn vaderland Mongolië. Daarna vertrok hij lang geleden voor een groot Europees avontuur. In Utrecht wist hij zijn diploma voor bouwkunde te halen aan de Hogeschool voor de Kunsten. Er volgde een succesvolle carrière. Tegenwoordig is hij werkzaam als een bijzonder geslaagd architect.

Galerie Beeldkracht exposeert permanent tekeningen in inkt en aquarel op handgeschept rijstpapier van Narmandah. Met deze werken op papier brengt de kunstenaar een integere ode aan de nomadische traditie van zijn vaderland. Hij verbeeldt in de eerste plaats paarden, runderen, en Sjahmanen. Daarnaast treffen we ook veel honden aan in zijn werk. Deze trouwe viervoeters zijn onmisbaar in Mongolë, omdat zij de herders helpen om hun kudden bijeen te houden.

Mongolië is een land van spectaculaire uitersten. Het kent nauwelijks stedenbouwkundige cultuur. Er zijn winters waarin het 50° vriest en hete zomers van +35°. Naast het kleine aantal inwoners telt het uitgestrekte land 300 miljoen paarden en ander vee. De inwoners trekken met hun kudden van oudsher over het uitgestrekte land, dat overigens vele malen groter is in oppervlakte dan Frankrijk. In het werk van Boldhuyag Narmandah zijn verschillende sporen terug te vinden van de volkskunst van de nomaden. Zo heeft de kunstenaar bijvoorbeeld mathematische patronen in zijn tekeningen opgenomen. Dit zijn verwijzingen naar versieringen die de nomaden van Mongolië traditiegetrouw op hun kleding aanbrachten. Vernieuwend is echter dat Narmandah deze decoratieve patronen schildert. Opmerkelijk is tot slot dat hij behoort tot slechts één van de weinige kunstschilders, die het reusachtige land Mongolië ooit heeft voortgebracht…

Galerie Beeldkracht heeft van Narmandah meerdere tekeningen en aquarellen in voorraad.

Sander Kletter, kunsthistoricus en galeriehouder, april 2017

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven