Julia Gubitz

Ga hier naar haar keramische objecten

Schwitters in het miniatuur

Julia Gubitz (1963, Luckenwalde, Duitsland) studeerde aan de Hochschule für Bildende Künste te Dresden. Ze is sinds 2001 als vrij beeldend kunstenaar werkzaam. Haar oeuvre bestaat uit sculpturen, grafiekbladen en schilderijen. Bij Galerie Beeldkracht worden haar unieke keramische objecten getoond. Het zijn speelse objecten, die met betrekking tot hun vorm associaties oproepen met middeleeuwse torens, oude woonhuizen, kajuiten van schepen en kastelen. Wie deze intrigerende objecten bestudeert ziet een rijkdom aan toegepaste bewerkingen en terugkerende beeldelementen.

Gubitz kerft lijnen in de oppervlakte van de nog zachte klei, soms in de vorm van een repeterend patroon. Ze brengt zachte pastelkleurige vlakken aan en voegt reliëfvormen toe, waarmee de onregelmatigheid van de vorm van de objecten geraffineerd wordt versterkt. Soms voegt zij ijzerdraadverbindingen toe met daaraan geregen enkele kralen. We herkennen als we de objecten van dichtbij bekijken ramen, deuren, masten, trappetjes, architectonische portalen, scheepslijnen, scheepsrompen, circustenten, pilaren, vlaggetjes, vliegers, gestileerde dierfiguren, kantelen en lettertekens naast abstractere ornamenten en versieringen. Haar fantasierijke objecten van keramiek zou je kunnen beschouwen als driedimensionale vrolijke, tegelijkertijd mysterieuze, tekeningen, die op schetsmatige wijze overpeinzingen en droombeelden weergeven van de kunstenares.

Het keramische werk van Gubitz doet mij denken aan dat van een beroemde Duitse kunstenaar uit de geschiedenis van de moderne kunst, Kurt Schwitters, die met zijn onnavolgbare Merzbau project uit de jaren dertig van de vorige eeuw wereldgeschiedenis schreef. Hij bouwde een grillig torenachtig sereen object van gips, waarin gevonden voorwerpen werden verwerkt. Hij breidde het kolossale object steeds verder op een nogal wonderlijke wijze uit, door onder andere dwars door de verdiepingen van zijn woning, waarin het stond opgesteld, te gaan. De objecten van Gubitz ademen een vergelijkbare sprookjesachtige wanordelijke maar prettige sfeer uit als die chaotische legendarische driedimensionale constructie van Schwitters, maar dan natuurlijk in het miniatuur.
Julia Gubitz exposeert sinds 2003 in Duitsland (o.a. in Dresden, Lübeck, Hamburg), België, Denemarken (o.a. in Kopenhagen, Odense) en in Nederland (o.a. in Amsterdam, Maastricht). Haar keramische werk is sinds 2010 permanent opgenomen in de kunstcollectie van Galerie Beeldkracht.

Sander Kletter, kunsthistoricus / galeriehouder, april 2017


Keramiek van Julia Gubitz bij Galerie Beeldkracht:

Prijs kunstwerk opvragen

Terug naar boven